Pretraga

Analitički serveri

Poslovnim korisnicima želimo da obezbedimo alat koji će im omogućiti proizvoljno kreiranje izveštaja i analize. Najveći problem predstavlja brzina kreiranja, jer sloboda pri sastavljanju znači pretraživanje desetina miliona zapisa uskladištenih u raznim zbirkama podataka. Ako tome dodamo i ukupan broj korisnika, postaje jasno da ni nabavka najboljeg HW-a neće biti rešenje.

Za rešenje tih problema pobrinuće se analitički serveri koji deluju na različitim principima. Najstariji, i još i danas vrlo često korišten princip, je OLAP (On-Line-Analytical-Processing) tehnologija. Čitava ideja, grubo rečeno, obuhvata izgradnju proizvoljne količine svih mogućih parcijalnih zbirova među odabranim opisnim podacima, tj. dimenzijama (npr. kupci, datum, proizvodi...) i vrednostima (npr. količina, prodaja, troškovi...), koji se potom fizički pohranjuju i na taj način postaju dostupni korisnicima. Strukturu višekratno imenujemo kao OLAP kocka i tako se brzina izvođenja izveštaja povećava za faktor 100 i više. ’ROLAP’ princip deluje slično, tako da same izračunate podatke upisuje nazad u bazu podataka.

Slabost tih sistema je (bio) skup podataka koje možemo koristiti za analizu i izgradnju većeg broja kocki s obzirom na potrebe analize. Zato je tu UDM (Universal Dimensional Modelling) tehnologija koja udružuje principe neposrednog povezivanja na skladište podataka i OLAP tehnologije, dajući tako najbolje iz oba sveta.
Osnovna prednost je značajan dobitak na brzini i dinamično sastavljanje izveštaja poslovnih korisnika, što znači veću slobodu i rasterećenje internog IT sektora, što je takođe jedan od ciljeva implementacije sistema za napredno poslovno izveštavanje.